Η τεχνική και η ορολογία που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα δεν σταματούν ποτέ να συγκινούν τους χρήστες και τους λάτρεις. Η τεχνολογία Blockchain, η οποία είναι το θεμέλιο του κρυπτονομίσματος, είναι μια τέτοια έννοια πίσω από τον ακμάζοντα κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Εδώ, αποκωδικοποιούμε αυτήν την τεχνολογία και τους διάφορους τύπους της. Τεχνολογία Blockchain

Πρώτον, τι είναι η τεχνολογία blockchain και πώς λειτουργεί; Το blockchain είναι μια κατανεμημένη βάση δεδομένων που μοιράζεται μεταξύ των κόμβων ενός δικτύου υπολογιστών. Αποθηκεύει πληροφορίες σε ψηφιακή μορφή σε αυτό που ονομάζεται ψηφιακό καθολικό. Ένα blockchain συλλέγει πληροφορίες συγκεντρωμένες σε ομάδες, που ονομάζονται μπλοκ που περιέχουν σύνολα πληροφοριών. Τα μπλοκ έχουν ορισμένες χωρητικότητες αποθήκευσης και, όταν γεμίσουν, κλείνουν και συνδέονται με το προηγουμένως γεμάτο μπλοκ, σχηματίζοντας μια αλυσίδα δεδομένων γνωστή ως blockchain.

Τώρα, μια ματιά στους τύπους blockchains: Δημόσια blockchains Αντιπροσωπεύουν τη βάση των περισσότερων κρυπτονομισμάτων. Οι δημόσιες αλυσίδες μπλοκ ονομάζονται επίσης χωρίς άδεια, καθώς ο καθένας μπορεί να εγγραφεί ελεύθερα στο δίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια. Ονομάζονται δημόσιο blockchain για τους εξής λόγους: Όλοι οι συμμετέχοντες στο δίκτυο μπορούν να δουν το κοινόχρηστο καθολικό και να λάβουν μέρος στη διαδικασία συναίνεσης, επικυρώνοντας τις συναλλαγές. Ένα δημόσιο blockchain προσφέρει ένα εντελώς ανοιχτό πρωτόκολλο, όπου ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει, δίνοντας σε όλους πρόσβαση στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο blockchain, καθιστώντας το δίκτυο αυτοδιοικούμενο.

Αυτά τα blockchain είναι χτισμένα σε έναν συναινετικό μηχανισμό απόδειξης εργασίας (PoW), ο οποίος υποστηρίζεται αποκλειστικά από αποκεντρωμένους συμμετέχοντες στο δίκτυο σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το δίκτυο αμετάβλητο. Αυτά τα δίκτυα λειτουργούν παρέχοντας κίνητρα στους χρήστες του δικτύου, ώστε να επικυρώνουν τις συναλλαγές στην αλυσίδα χρησιμοποιώντας την υπολογιστική τους ισχύ σε αντάλλαγμα για ανταμοιβές εξόρυξης.

Το Bitcoin και το Ethereum είναι δύο από τα πιο δημοφιλή δημόσια δίκτυα blockchain. Τα μειονεκτήματα είναι η ενεργειακή αναποτελεσματικότητα και η ιχνηλασιμότητα των συναλλαγών μέσω αναγνωριστικών πορτοφολιών λόγω του διαθέσιμου στο κοινό ψηφιακού καθολικού. Εφαρμογή: Χρησιμοποιείται κυρίως για συναλλαγές peer-to-peer και κρυπτονομίσματα.

2. Ιδιωτικές αλυσίδες μπλοκ Οι συναλλαγές που εκτελούνται σε αυτήν την αλυσίδα μπλοκ επικυρώνονται επίσης από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων που εφαρμόζουν και χρησιμοποιούν αλγόριθμους συναίνεσης για την επικύρωση συναλλαγών όπως η δημόσια αλυσίδα μπλοκ. Διαφέρουν ουσιαστικά από το δημόσιο blockchain στο ότι υπάρχει μια κεντρική οντότητα, η οποία εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες: Ελέγχει τη συμμετοχή των χρηστών στο δίκτυο. Μπορεί επίσης να εκχωρήσει ρόλους στους συμμετέχοντες, όπως να τους δίνει δικαιώματα εξόρυξης και να τους επιτρέπει να πραγματοποιούν συναλλαγές στο δίκτυο. Αυτό το δίκτυο προσφέρει υψηλή ασφάλεια: οι συμμετέχοντες απαιτούν πρόσκληση από την κεντρική οντότητα εκτός από την υψηλή επεκτασιμότητα με ρυθμιζόμενη χρήση. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη αντίστασης στη λογοκρισία σε αυτό το blockchain, καθώς η κεντρική αρχή εδώ μπορεί να επεξεργαστεί, να διαγράψει και ακόμη και να ακυρώσει τις υπάρχουσες συναλλαγές στην αλυσίδα. Εφαρμογή: Οι ιδιωτικές αλυσίδες μπλοκ είναι πιο χρήσιμες για μεγάλους οργανισμούς που θέλουν ένα απομονωμένο περιβάλλον δεδομένων, όπου το καθολικό συναλλαγών μπορεί να περιοριστεί από το ευρύ κοινό. Αυτά χρησιμοποιούνται γενικά από τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την τήρηση αρχείων για εταιρείες με περιορισμένες απαιτήσεις συναλλαγών.

3. Επιτρεπόμενο blockchain Αυτά ονομάζονται επίσης blockchain κοινοπραξίας. Αυτό το ξεχωριστό χαρακτηριστικό αυτού του blockchain είναι το επίπεδο ελέγχου πρόσβασης, το οποίο επιτρέπει στον χειριστή του δικτύου να περιορίζει την πρόσβαση των συμμετεχόντων και να αναθέτει διαφορετικούς ρόλους σε καθέναν από αυτούς. Παρέχουν μια συνολική βελτιωμένη απόδοση λόγω της απρόσιτης πρόσβασης στο κοινό. Προφανώς το ιδιωτικό blockchain και το εξουσιοδοτημένο μπορεί να φαίνονται παρόμοια.

Διαφέρουν όμως με τους εξής τρόπους: Οι επιτρεπόμενες αλυσίδες μπλοκ έχουν ένα πρόσθετο επίπεδο ελέγχου ως μέτρο ασφαλείας, το οποίο επιτρέπει μόνο αναγνωρίσιμους συμμετέχοντες να εκτελούν ορισμένες ενέργειες εντός της αλυσίδας. Ενώ οι ιδιωτικές αλυσίδες μπλοκ επιτρέπουν τη λειτουργία μόνο γνωστών κόμβων, οποιοσδήποτε κόμβος μπορεί να λειτουργήσει σε μια εξουσιοδοτημένη αλυσίδα μπλοκ μόλις επιτραπεί από τον χειριστή. Η υποκείμενη τεχνολογία blockchain, ωστόσο, είναι η ίδια. Εφαρμογή: Προτιμώνται από οργανισμούς όπως τράπεζες που αναζητούν ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας, διατήρησης ταυτότητας και διαχείρισης αδειών.